Pages

Subscribe:

Ads 468x60px

Labels

Wednesday, 27 July 2011

ORANG BUTA BOLEH MIMPI TAK SEMASA TIDUR??

Assalamualaikum..
hanya sekadar gambar penyeri.

 Orang buta mimpi tak masa tidur? Kalau ya, macam mana mereka mimpi ek? Takkan laaa dalam mimpi mereka boleh jadi celik pulak kot. Haha Okayla, sebenarnya, orang buta pun ada mimpi jugak laa. Orang buta terbahagi kepada 2.

1. yang buta sejak dari lahir lagi.
2. Buta selepas lahir.(menjalani kehidupan normal dan tiba-tiba penglihatan hilang disebabkan kemalangan atau sebagainya)

Okay, bagi yang pertama tu, mimpi dia akan berkaitan dengan deria yang dia ada sebagai contoh rasa, hidu, sentuh,pendengaran. Dan mereka akan bermimpi tanpa sebarang paparan imej.

Manakala kategori yang ke-2 tu pula akan mimpi seperti manusia biasa yang memaparkan imej. Tetapi ada perbezaan sedikit dengan manusia biasa kerana keterbatasan pengalaman deria penglihatan. info Misteri & Keajaiban Alam.


p/s: fakta tentang mimpi: kita akan lupa 90% daripada mimpi kita dan  kita akan bermimpi hanya ketika kita tidur. Kalau bermimpi waktu sedar, itu lah 'mimpi di siang hari'. Hehe.. 



Sekian.


23 comments:

Jiejah Gorjes said...

wow bagus la budak kenet ni buat kajian hehehe selama ni tak terpk pun pasal org buta bermimpi..ingat kan sume sama bagus2

Roti Telur said...

@Jiejah Gorjes tu dah share dah , hehe

Bitter said...

whoaa..mimpi mimpi mimpi..hihi

Khairil said...

wow..terbaik le fakta yang diberi kat sini..tak pernah terpikiaq pun pasai orang buta mcmana depa ni bermimpi...

wan_cikgumuzik said...

owhhhh.. good info..!!

Terbelog said...

oh..:)

Noh Kodiang said...

hahahha

fydakachak said...

wahhh..
info menarek..
selame nie tak tahu & tak terfikir pon mimpi org buta..
NICE der! :)

FareezVanFillers said...

info yg menarik dan besh2 heheh dah follow dah kalo de mase follow lah blog saye ok.hehehheh

Cik Azizah said...

ha betol tu..hehe

chiyaou said...

nice info ;)

CIK CHIPSMORE said...

huhuh...selame nue xpernah terpikir pown sal mimpi owg buta..thanks info sangt berguna

fathiahRAIHANA said...

tak pena taw pun hihi
ni pes time bc

merahitujambu said...

info yang bagus

Kiambang Puteh TheGiel said...

keterangan yang agak lucu tentang tidur dan mimpi di blog ini.

http://kiambanglayu.blogspot.com/2011/04/fakta-menarik-tentang-tidur.html

hyz said...

ooooohooo.. x terfikir

Izzah Haneefa said...

bagush

PORUMAN said...

cm tu kerr?? ade bt kajian x?/ nak minta data?? heheheh

Aida Omar said...

wah!! baru tau..hihi..bagus2 fakta nie

SweetLikeWhat said...

nice info..baru tahu.. :)

saiazuan said...

tak pernah trfikir lak pasal ni.. thanks for the info.. :)

Goblogz said...

mimpi basah?

nurAMALLINA said...

hehe bagus info ni :)